tirsdag 25. august 2015

Nordstjerna

Det er ikke til å unngå at sommeren er på hell. Det blir stadig kortere dager og mørkere kvelder. Det fine med det er at vi nå kan se stjernehimmelen klart og tydelig igjen.
I dag er turen kommet til å presentere vottene Nordstjerna som er blant de nye vottene i den nye boken vår, Eventyrvotter. Fasongen på disse er som på en tradisjonell selbuvott med tommelkile i håndflaten, spiss tupp og stripete bølgemansjett. Mønsteret er i damestørrelse, og strikkes med en relativt tett strikkefasthet. Velger man litt tykkere garn og/eller går opp i pinnestørrelse får man votter som passer fint til større hender også.
Nordstjerna eller Nordstjernen, kalles også Polarstjernen, Stella Polaris eller bare Polaris. Det er den klareste stjernen i stjernebildet Lille bjørn. Dessuten er det er den synlige stjernen som står nærmest himmelens nordpol. Den er ikke av de mest lyssterke stjernene ellers på stjernehimmelen, men nettopp fordi den viser hvor nord er, er den nok en av himmelens mest kjente stjerner.
For sikkerhets skyld er det ikke bare én, men to (nord)stjerner på hver vott. De vil kanskje ikke alltid lede deg mot nord? Men fine er de, og vi kan jo late som at de har litt magisk kraft i seg (eller man kan bruke litt refleksgarn) og at de vil lyse opp klart og eventyrlig vakkert på mørke kvelder og netter.

3 kommentarer:

 1. Herlig mønster, flotte votter. Tror jeg må "løpe å kjøpe" boka. :)

  SvarSlett
 2. Har nettop fått boka og prøver å strikke denne votten, men når jeg kommer til første runde av mansjetten går det ikke opp med de 56 maskene du skal legge opp... Gjør jeg noe galt eller er det feil i oppskriften?

  SvarSlett
 3. Hei Anonym, vi kjenner ikkje til at det skal vere feil i oppskrifta på Nordstjerna, og eg har sjølv strikka desse vottane utan å oppdage noko.

  Er det i starten av mansjetten du meiner? Eit tips kan vere at du plasserer maskemarkørar mellom kvar av dei fire rapportane av bølgje-mønsteret, slik at det er lettare å telje. Rapporten er på 14 masker, altså 4 x 14 = 56 masker rundt.

  Om det er ETTER mansjetten du meiner, så står det i oppskrifta at du skal auke 6 masker. Når du startar på diagrammet skal du altså ha 62 masker. Håpar du finn løysinga? Dersom ikkje, spør gjerne igjen! Helsing Møyfrid i Vottelauget

  SvarSlett