onsdag 14. oktober 2015

Vottelauget feirer Vottedagen

Primstaven

I følge primstaven er det Vinternatt/Vinterdag i dag, den 14. oktober. Det er den dagen man snur primstaven til vintersiden. Det er første dag i det nordlige vinterhalvåret. Det første symbolet som møter oss er en vintervott.
Vi som liker å strikke votter kaller det heller for "Vottedagen", det klinger godt i ørene til en vottestrikker.
Det ble sagt at været som var vinternatten, kom til å bli vinterværet resten av vinteren. Det var også flyttedag. Det vil si den dagen det var vanlig at tjenestefolk på landet flyttet på seg. Og fra nå av skulle hestene ha bjelle på.

Ikke alt dette har vært naturlig å videreføre til vår tid. Det har jo skjedd litt siden primstaven var dagligdags å bruke. Nå er den kanskje mer til pynt. Men visst er det litt artig å følge med på primstavens forskjellige merkedagene uansett. Det gir (kan gi) en følelse av tradisjon, historie og nostalgi. Hvis man legger litt god vilje i det kan vi gi mye av det en forsiktig og litt moderne tolkning. Som det med bjelle på hesten for eksempel: var det fordi ble det mørkere og bjellene gjorde det lettere for folk å bli oppmerksom på at hestene kom? Dessuten, når snøen kom og hestene dro slede i stedet for vogn/kjerre, ble det mye stillere og enda vanskligere å oppdage at folk og fe var på ferde. Det er jo nesten direkte overførbart til bruk av refleks, det … og sykkellykter! Det er svært viktig. Har du husket å finne fram refleksene dine?
Men nok om primstaven. Nå over til det som dette innlegget egentlig handler om.

Vottedag og vottebursdag

Siden det nå er selveste vottedagen og vi er selveste Vottelauget, vil vi naturligvis markere denne dagen. Det er i dag akkurat 1 år siden vi publiserte vår første e-bok (digital bok) med votteoppskrifter, Votter fra eventyrskogen. Noen måneder senere kom den andre e-boken ut, Flere votter fra eventyrskogen. Etter litt ble vi kontaktet av Aschehoug som spurte om vi hadde lyst å utgi disse to e-bøkene som en bok (papirbok). Vi var til og med på Aschehougs hagefest.

Som seg hør og bør tok vi en selfie -
nesten alle åtte ble med

Noen av oss dro til og med frem strikketøyet. 
Det er sikkert første gang noen har strikket på på den
celebre festen! Men liker man å strikke votter,
 er det en aktivitet som fungerer nesten over alt.
Alt dette har skjedd på et år og nå i dag har vi på en måte en  slags bursdag, en vottebursdag.

Vi har møtt mange utrolig hyggelige, inspirerende og flinke mennesker i forbindelse med dette votteprosjektet vårt. Ja, nettopp, det er du.. og du og du … du som er eventyrvottestrikker. Uten dere kjære eventyrvottestrikkere hadde ikke dette vært  like gøy. Derfor vil vi sammen med deg, eventyrvottestrikkeren, feire dagen med en gave: en gratis votteoppskrift på "Vottevotten".

Vottevotter - et par votter med votter på
Oppskriften vil være tilgjengelig som gratis nedlastbar pdf-fil i facebookgruppen vår Vottelauget og eventyrvottene frem til jul. Etter jul vil den være til salgs på Ravelry. Så kom innom på facebook og hent gaven. Er du ikke allerede medlem i gruppen, er du aller hjerteligst velkommen til å bli det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar