mandag 13. desember 2021

Same procedure as every year, Lucia...

Et lite vimsete luciatog - og i bakgrunnen kan
du skimte fjorårets adventsmysterievott 
I dag er det 13. desember, selveste Luciadagen. Du har kanskje vært så heldig å få oppleve et luciatog, enten i dag eller tidligere? 

Den skandinaviske formen for luciafeiring startet allerede i 1893, og det var på Skansen, folkemuseum og folkepark i Stockholm. Den markeringen var da delvis basert på eldre tradisjoner. 
Det første luciatoget ble i følge Wikipedia arrangert i 1927. Det var avisen Stockholms Dagblad som var arrangør. Så spredte det seg utover i Sverige, og etter hvert også til nabolandene. 

Her er en lenke, hvor du kan lese mer om Lucia og tradisjonen, hvis du er interessert: Luciadagen – Wikipedia

Og så dere, her kommer en god og velprøvd oppskrift på lussekatter (dere som var med i vårt adventsmysterium i fjor vil nok kjenne igjen denne 😉).

LUSSEKATTER (CA. 30 STK)

Lussekatter smaker alltid best når de er helt ferske så hvis du ikke spiser opp alle den samme dagen du baker dem, er det best å legge dem i fryseren (tips til tining nederst).

Ingredienser
150 g smør
5 dl melk
2 dl kesam (kvarg)
50 g fersk gjær
1 g safran
1,5 - 2 dl sukker
1 ts salt
Ca. 15 dl hvetemel (1 kg)

Rosiner til pynt
1 egg til pensling


Gjør slik: Smelt smøret, tilsett melken og la det bli fingervarmt. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med litt av væsken, bland så i resten av væsken. Ha i safran, sukker, salt, og ca. halvparten av melet og arbeid sammen til en smidig løs deig, og så har du i resten av melet litt etter litt. Deigen skal være blank, smidig og ikke for fast. La deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse. 

Forme deigen til lussekatter, ca. 30 stk. Legg dem på stekebrett med bakepapir og la dem heve på et lunt sted i ca. 30–40 minutter.

Varm opp ovnen til 225–240 grader. 

Pensle med sammenvispet egg, dytt rosiner «snurren» på lussekatten. Dytt rosinene ganske godt ned ellers popper de lett ut når de stekes i ovnen. Lussekattene stekes midt i ovnen i ca. 5–8 minutter til de er fint gylne – pass godt på, dette tar ikke lang tid. Steketiden kan variere fra ovn til ovn. Avkjøl på en rist.

Tips til tining av fryste lussekattene
En grei måte å tine frosne lussekatter (og annen gjærbakst) på er å legge dem inn i kald ovn. Skru på ovnen på 180 grader hvis du bruker varmluft, eller 190 grader for over og undervarme. La det stå i ovnen i 9 minutter (ovnen blir gradvis varmere). Etter 9 minutter slår du av ovnen og setter døren «på gløtt» i 5–6 minutter. Lussekattene blir som nybakte igjen!

#adventmedvottelauget

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar